Kun ihmiset muuttavat pois kotoa, menevät he useimmiten asumaan ensimmäisenä vuokralle mahdollisesti yksiöön tai kaksioon. Tämä on yleensä sitä aikaa, kun eletään opintolainalla, käydään kesätöissä, pidetään hauskaa ja silloin tällöin myös käynnistetään rahapelit.

Kun koulut on lopulta käyty ja työpaikka vakiintunut, nousevat ajatukset perheen perustamisesta pikkuhiljaa esille – edellyttäen, että rinnalta löytyy kumppani.

Monet perheet muuttavat esimerkiksi rivitaloihin tai luhtitaloihin, mutta myöskin omakotitalot ovat suuressa suosiossa. Vaikka markkinoilta löytyykin monia upeita omakotitaloja ja muita koteja, eivät ne välttämättä vastaa täysin omia mieltymyksiä.

Kun tuntuu siltä, että kodista puuttuu jotain tai tarjolla ei vain ole sitä, mitä etsii, voi haluta rakentaa kodin täysin itse. Miten tuo prosessi sitten käytännössä etenee? Miten kodin rakentaminen käytännössä tapahtuu?

Tässä artikkelissa käydäänkin läpi oman kodin rakentaminen askel askeleelta läpi!

7 ohjetta talon rakentamiseen

1) Lainalupaus

Ennen kuin omakotitaloa lähtee suin päin rakentelemaan, on hyvä käydä läpi oman pankin kanssa, millaisen lainan kodin rakentamista varten voi saada. Kun se asia on hoidettu, selviää samalla myös rakentamisen budjetti.

Budjetin kanssa kannattaa tosin ottaa huomioon mitä todennäköisin ylittyminen, joka yleensä on vähintään 10 %.

Omakotitalon rakentamiseen oleva budjetti ja sen koko riippuvat käytännössä vakuuksista sekä omasta maksukyvystä. Maksukyvyn täytyy erityisesti olla kunnossa, jotta pankki uskaltaa myöntää lainaa. Täytyyhän senkin saada rahat takaisin.

Yleisesti voidaan sanoa, että omista tuloista lainojen takaisinmaksuihin saa mennä noin 30-45 %. Useimmiten mukaan tarvitaan myös muita vakuuksia kuin ainoastaan kohde, jota rakennetaan.

Lainalupaus on mahdollista saada vasta siinä vaiheessa, kun pankille on selvinnyt kaikki sen hankkeeseen olennaisesti liittyvät asiat. Tässä vaiheessa kannattaa myös kilpailuttaa pankkeja eikä vain mennä ottamaan sokkona lainaa omalta pankilta, koska koroissa voi olla isoja eroavaisuuksia.

Ja pienilläkin korkoeroilla voi olla massiivinen vaikutus lainan kokonaiskustannuksen kannalta.

2) Paikkakunnan valinta

Seuraavaksi onkin aika päättää, missä haluaa asua. Pidätkö luonnosta vai siitä, että palvelut ovat lähellä? Asutko mieluummin lähellä luontoa vai ahtaassa omakotitalolähiössä?

Isoissa kaupungeissa omakotitalot rakennetaan todella tiukasti yhteen, jolloin omaa rauhaa esimerkiksi takapihalla ei juurikaan ole. Pienemmillä paikkakunnilla itselleen voi hankkia ison tontin, jonka turvin rakentaminen onnistuu väljästi.

Kun sopiva alue on omasta mielestä löytynyt, kannattaa seuraavaksi tarkastaa, millaisia palveluita kyseisestä paikasta löytyy ja mitä sinne ollaan mahdollisesti tulevaisuudessa rakentamassa.

3) Suunnittelija ja työnjohtaja

Pääsuunnittelijan avulla voidaan säästää kokonaiskustannuksissa enemmän kuin mitä hänen palkkionsa maksaa. Kannattaa pyrkiä siihen, että suunnittelija otetaan mukaan jo alkutaipaleella, koska hänen avullaan voidaan välttää sudenkuopat vaikkapa tontin ostamisessa.

4) Maaperätutkimus ja tontti

Omakotitalon hankinnassa on muutamia vaihtoehtoja:

  • Tontin osto / vuokraus kunnalta
  • Tontin ostaminen yksityiseltä maanomistajalta

Mikäli tontti löytyy asemakaava-alueelta, saattaa talon rakentamiseen liittyä tiettyjä rajoituksia liittyen esimerkiksi:

  • Väriin
  • Kerrosten määrään
  • Rakennuksen suuntaan
  • Talon kokoon
  • Ulkoverhouksen materiaaliin

Ennen kuin kaupan vahvistaa, kannattaa aina ottaa selvää kaavamääräyksistä. Kannattaa myös tarkastaa haja-asutusalueelle rakentaessa, että tontille saa varmasti luvan.

Tonttia hakiessa kannattaa aina tarkastaa maaperän kantavuus. Maaperätutkimuksen avulla voidaan nimittäin pitää rakennushankkeen kustannukset maltillisina ja samalla pystytään pienentämään sitä todennäköisyyttä, että maaperä aiheuttaisi jonkinlaisia lisäkuluja.

Jos on esimerkiksi savinen maa, voi se vaatia paalutuksia, kun taas kallioisessa maaperässä voidaan joutua räjäyttelemään. Kaikki tällainen voi nostaa kustannuksia, mutta ne osataan budjetoida valmiiksi, kun maaperän laatu on tiedossa etukäteen.

5) Perustukset ja maarakennustyöt

Seuraavaksi alkaakin olla vuorossa itse talon rakentaminen. Kaikki lähtee tietenkin maarakennustöistä ja sokkelin sekä perustusten rakentamisesta. Tähän sisältyy muun muassa kaivamista ja sepelin sekä murskeen levittämistä ja tiivistämistä. Samalla asennetaan myös tekniikkaa ja eristeitä.

Perustusten kanssa kannattaa olla äärimmäisen huolellinen, koska sen avulla voidaan välttää omakotitalon vajoaminen ja myyntikelvottomaksi muuttuminen.

6) Talon valinta

Kun perustukset on laitettu kuntoon ja voidaan alkaa rakentamaan itse taloa, on vuorossa talon valinta. Tämä on usein koko prosessin mielenkiintoisin ja jännittävin vaihe. Tässä on monia asioita, mitä pitää ottaa huomioon, kuten kerrosmäärä, valmiusaste, pohjaratkaisu sekä talon materiaali.

Päätökset kannattaa tehdä todella tarkasti.

Talopaketteja on mahdollista valita erilaisilla valmiusasteilla. Haluatko muuttovalmiin, melkein valmiin vai version, jossa itsekin pääset töihin?

Valinnassa kannattaa olla realistinen ja usein ongelmaksi koituukin oman työpanoksen yliarvioiminen.

Jos kuitenkin itseltä löytyy varmasti taitoa ja osaamista, voi esimerkiksi sisätyöt hoitaa itse. Taito kannattaa hyödyntää, koska rakennuskustannusten nousun myötä tässä voi tehdä koittaa saada säästetyksi. Osaamisesta täytyy kuitenkin olla 110-prosenttinen varmuus.

Tässä eri talopakettien eroavaisuuksia:

  1. Peruspaketti: Jos on tee-se-itse -henkilö, on tämä loistava valinta. Tässä pääsee itse tekemään paljon töitä, mutta samalla siinä saa käyttää ihan kaiken vapaa-aikansa.
  2. Viittä vaille valmis talopaketti: Tämä antaa mahdollisuuden säästöön siten, että hoitaa itse sisustamisen.
  3. Muuttovalmis talopaketti: Tällä paketilla pysytään aikataulussa ja rakentaminen on tehty helpoksi. Rakentamisen vastuu on kokonaan tehtaalla ja talos tehdään elementteinä suoraan siellä.

7) Viimeistely ja nauttiminen

Lopuksi on enää jäljellä viimeiset silaukset, jotka määrittävät paljon kodin upeutta. Tähän liittyy esimerkiksi talotekniikka, kalusteet, pintamateriaalit sekä sisustus kuin myös pihan suunnittelu.

Huoltokirja kannattaa myös pitää tallessa, jotta koti on asumiskelpoinen tulevaisuudessakin.

Kun talo on saatu ihan kokonaan valmiiksi, on viimeinen tehtävä enää omista kodista nauttiminen ja siellä asuminen.

Comments are closed.